نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1402/11/14 در دسته بندی پزشکی و پیراپزشکی
نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1402/11/14 در دسته بندی پزشکی و پیراپزشکی
آرترواسکلروسیز و آترواسکلروسیز گاهی اوقات به یک چیز مشابه نشان داده میشوند، اما در واقع بین این دو عبارت تفاوت وجود دارد.
آرترواسکلروسیز در هنگامی رخ میدهد که عروق خونی که اکسیژن و مواد مغذی را از قلب به بقیه بدن منتقل میکنند (شرایین) ضخامت و سفتی پیدا میکنند و گاهی اوقات جریان خون را به اعضا و بافتها محدود میکنند. شرایط سالم، شرایین انعطافپذیر و کشسانی دارند. اما به مرور زمان، دیوارههای شرایین میتوانند سفت شوند، که به طور رایج به آن سخت شدن شرایین میگویند. آرترواسکلروسیز نوع خاصی از آرترواسکلروسیز است.
آترواسکلروسیز تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در دیوارههای شرایین است. این تجمع را پلاک گویند. پلاک میتواند باعث تنگ شدن شرایین و مسدود شدن جریان خون شود. پلاک همچنین میتواند منفجر شود و منجر به تشکیل لخته خون شود.
اگرچه آترواسکلروسیز معمولاً به عنوان یک مشکل قلبی در نظر گرفته میشود، اما میتواند بر روی هر شرایینی در بدن تأثیر بگذارد. آترواسکلروسیز قابل درمان است. عادات سالم زندگی میتوانند در پیشگیری از آترواسکلروسیز کمک کنند.
علائم
درجه آسیب آترواسکلروسیز معمولاً علائم خاصی ندارد.
علائم آترواسکلروسیز معمولاً تا زمانی که یک شرایین به حدی تنگ یا مسدود شده باشد که قادر به تأمین کافی خون برای اعضا و بافتها نباشد، رخ نمیدهد. گاهی اوقات یک لخته خون کاملاً جریان خون را مسدود میکند. لخته ممکن است شکسته شود و میتواند منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
علائم آترواسکلروسیز متوسط تا شدید بستگی به شرایینی که تحت تأثیر قرار میگیرند دارد. به عنوان مثال:
اگر آترواسکلروسیز در شرایین قلبی شما رخ داده باشد، ممکن است درد یا فشار در قفسه سینه (آنژین) داشته باشید.
اگر آترواسکلروسیز در شرایینی که به مغز میرسند رخ داده باشد، ممکن است احساس ناگهانی بیحسی یا ضعف در بازوها یا پاها، مشکل در گفتار یا تلفظ غلط، از دست دادن موقت بینایی در یک چشم، یا عضلات آواره در صورت شما را تجربه کنید. این نشانهها به عنوان حمله ایسکمیک موقت (TIA) شناخته میشوند. در صورت عدم درمان، TIA میتواند منجر به سکته مغزی شود.
اگر آترواسکلروسیز در شرایین بازوها و پاها رخ داده باشد، ممکن است علائم بیماری عروق محیطی را تجربه کنید، مانند درد پا هنگام راه رفتن (کلودیکیشن) یا کاهش فشار خون در عضو متأثر.
اگر آترواسکلروسیز در شرایینی که به کلیهها میرسند رخ داده باشد، ممکن است فشار خون بالا یا نارسایی کلیه توسعه دهید.
زمان مراجعه به پزشک
اگر فکر میکنید آترواسکلروسیز دارید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین به علائم اولیه ناشی از کمبود جریان خون توجه کنید، مانند درد قفسه سینه (آنژین)، درد یا بیحسی پا.
تشخیص زودرس و درمان میتواند از پیشروی آترواسکلروسیز جلوگیری کرده و از حمله قلبازوها یا پاها، مشکل در گفتار یا تلفظ غلط، از دست دادن موقت بینایی در یک چشم، یا عضلات آواره در صورت شما را تجربه کنید. این نشانهها به عنوان حمله ایسکمیک موقت (TIA) شناخته میشوند. در صورت عدم درمان، TIA میتواند منجر به سکته مغزی شود.
اگر آترواسکلروسیز در شرایین بازوها و پاها رخ داده باشد، ممکن است علائم بیماری عروق محیطی را تجربه کنید، مانند درد پا هنگام راه رفتن (کلودیکیشن) یا کاهش فشار خون در عضو متأثر.
اگر آترواسکلروسیز در شرایینی که به کلیهها میرسند رخ داده باشد، ممکن است فشار خون بالا یا نارسایی کلیه توسعه دهید.
زمان مراجعه به پزشک
اگر فکر میکنید آترواسکلروسیز دارید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین به علائم اولیه ناشی از کمبود جریان خون توجه کنید، مانند درد قفسه سینه (آنژین)، درد یا بیحسی پا.
تشخیص زودرس و درمان میتواند از پیشروی آترواسکلروسیز جلوگیری کرده و از حمله قلبی، سکته مغزی یا مشکل پزشکی دیگری جلوگیری کند.
علل
آترواسکلروسیس یک بیماری پیشرونده است که ممکن است از دوران کودکی شروع شود. علت دقیق آن نامعلوم است. ممکن است با آسیب یا زخم به لایه داخلی عروق شروع شود. این آسیب ممکن است به دلیل موارد زیر ایجاد شود:
فشار خون بالا
کلسترول بالا
تریگلیسریدهای بالا، یک نوع چربی (لیپید) در خون
سیگار کشیدن یا قاچاق تنباکو
دیابت
مقاومت به انسولین
چاقی
التهاب بدون علت مشخص یا ناشی از بیماریهایی مانند التهاب مفصل، لوپوس، پسوریازیس یا بیماری التهابی روده
با آسیب دیدن دیواره داخلی یک عروق، سلولهای خون و سایر مواد ممکن است در سایت آسیب جمع شوند و در لایه داخلی عروق انباشت شوند.
با گذر زمان، چربیها، کلسترولها و مواد دیگر همچنین در دیوارهای داخلی عروق قلب جمع میشوند. این انباشت به عنوان پلاک شناخته میشود. پلاک میتواند باعث تنگ شدن عروق و مسدود شدن جریان خون شود. پلاک همچنین میتواند پاره شود و منجر به تشکیل لخته خون شود.
عوامل خطر
تصلب عروق در طول زمان رخ میدهد. پیری یک عامل خطر برای آترواسکلروسیس است. سایر عواملی که ممکن است خطر آترواسکلروسیس را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی از بیماری قلبی زودرس
رژیم غذایی ناسالم
دیابت
فشار خون بالا
کلسترول بالا
سطوح بالای پروتئین C-reaktif (CRP)، یک نشانگر التهاب
کمبود فعالیت و ورزش
چاقی
آپنه خواب
سیگار کشیدن و استفاده از سایر مواد تنباکو
عوارض
عوارض آترواسکلروسیس بستگی به آن دارد که کدام عروق تنگ شده یا مسدود شدهاند. به عنوان مثال:
بیماری عروق کرونری. وقتی آترواسکلروسیس عروق نزدیک قلب شما را تنگ میکند، ممکن است بیماری عروق کرونری را تجربه کنید که میتواند درد قفسه سینه (آنژین)، حمله قلبی یا نارسایی قلبی را ایجاد کند.
بیماری عروق کاروتید. زمانی که آترواسکلروسیس عروق نزدیک مغز شما را تنگ میکند، ممکن است بیماری عروق کاروتید را تجربه کنید. این میتواند باعث ایجاد یک حمله عروقی عابری (TIA) یا سکته مغزی شود.
بیماری عروق محیطی. زمانی که آترواسکلروسیس عروق دستها و پاهای شما را تنگ میکند، ممکن است مشکلات جریان خون در دستها و پاها به نام بیماری عروق محیطی ایجاد شود. این میتواند باعث کاهش حساسیت شما نسبت به گرما و سرما شود و خطر بروز سوختگی یا زمستانزدگی را افزایش دهد. به ندرت، کاهش جریان خون به دستها یا پاها میتواند باعث مرگ بافت (گانگرن) شود.
آنوریسمها. آترواسکلروسیس همچنین میتواند باعث بروز آنوریسمها شود، که یک عوارض جدی است و میتواند در هر نقطهای از بدن رخ دهد. اکثر افراد مبتلا به آنوریسمها علائمی ندارند. درد و طپش در منطقه آنوریسم ممکن است رخ دهد و اورژانس پزشکی است. اگر آنوریسم منفجر شود، میتواند منجر به خونریزی جدی در داخل بدن شود.
بیماری مزمن کلیه. آترواسکلروسیس میتواند باعث تنگ شدن عروقی که به کلیهها میرسند شود. تنگ شدن این عروق باعث میشود که مقدار کافی خونی که حاوی اکسیژن به کلیهها میرسد، به آنجا نرسد. کلیهها نیاز به جریان خون کافی دارند تا به تصفیه مواد زائد و از بین بردن مایعات اضافی کمک کنند.
پیشگیری
تغییرپیشنهاد میکنم تغییرات سبک زندگی سالمی که برای درمان آترواسکلروسیس توصیه میشود، را همچنان رعایت کنید تا از بروز آن جلوگیری کنید. این تغییرات سبک زندگی میتوانند به حفظ سلامتی عروق کمک کنند:
ترک سیگار
مصرف غذاهای سالم
ورزش منظم
حفظ وزن سالم
بررسی و حفظ فشار خون سالم
بررسی و حفظ سطحهای سالم کلسترول و قند خون